15 de juliol de 2013
A finals del 2003, l'aleshores rector, Mn. Ricard Cabré, va proposar a l'ELENC ARTÍSTIC ARBOCENC recuperar l'escenificació del “Ball parlat de Sant Julià”, dintre dels actes conmemoratius per a la col·locació, a la façana de l'església parroquial, de les imatges dels copatrons de la vila, els sants Justí, Fortunat, Càndida i Victòria.
L´ELENC va estar treballant i adaptant un guió, a partir d'un text que ofereix Joan Vallés i Ribas (1884-1911) i que va ser representat, segons ens dóna notícia Mn. Gaietà Vilaplana, cap els anys 1842, 1846 i 1876.
Es tracta d'un ball parlat de tradició religiosa i més concretament, relacionat amb els sants, és a dir, d'aquells que formen part d'un cicle hagiogràfic. Es presenta escènicament com a retaule o acte-sacramental; sent més apropiat de ser executat en esglésies, en carrers o places, que no pas en escenari convencional. L'argument, com ve sent natural en aquests tipus d'espectacles, es basa en la vida, martiri i mort del sant a mans de dignataris pagans, per no renegar de la seva fe cristiana. Una parella de trobadors dansen unes peces curtes que serveixen per dividir les diferents escenes. La música interpretada per gralla i tabal, és segons la partitura del Ball parlat de Sant Julià que Antoni Insenser va recollir a principis del segle XX.
La representació d'aquella Festa Major del 2004, va impactar força i des de llavors s'ha representat -ininterrompudament- cada dissabte- -vigília de la Festa- al capvespre, en el presbiteri de la parròquia. Per tant, enguany, es compliran deu anys d'aquesta iniciativa de Mn. Ricard, i que encara podem seguir gaudint-ne, dintre el programa d'actes de la festa, a càrrec del nostre grup. Per molts anys, i que duri!